ENLLAÇOS PER LA MEMÒRIA

 

tornar a menu   Tornar a menu

Índex d'enllaços en aquesta secció:

ARMH de Catalunya membre d ICAED (International Coalition Against Enforced Disappearances/Coalición Internacional Contra les Desaparicions Forçades).

FEDERACION EUROMEDITERRANEA CONTRA LAS DESAPARICIONES FORZADAS (FEMED)

Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament

Memòria Històrica i Desapareguts:
Exili i Deportació:
Camps de Presoners i d'Extermini:
Història i Guerra Civil:
Repressió:

Maquis i Guerrillers:
Brigades Internacionals:

II República:
Dones i Guerra Civil
Nens i Guerra Civil
Drets Humans i desapareguts
Memòria i Cultura
Enllaços d'interés

Memòria Històrica i Desapareguts
 
Tornar al Índex

Associació pro-memòria als immolats per la llibertat a Catalunya

Associació Memòria de Mallorca

Asociación por la Recuperación de la Memoria Histórica de Arucas

Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica de Aragón.
http:// www.memoriahistoricaaragon.es/

Grup de la recerca de la Memoria Històrica de Castelló.
http:// www.memoriacastello.cat/

Comissió en Memòria de les Víctimes del Feixisme de Ripollet.
http:// www.victimesdelfeixisme.blogspot.com/

Asociación Andaluza de Memoria Histórica y Justicia: promotora junto a la Confederación General de Trabajadores de la base de datos Todos los nombres .
http:// www.todoslosnombres.org/

Institut d’Estudis Penedesencs: Tots els noms és un projecte de recuperació de la memòria històrica del període 1931-1978 al Penedès, impulsat per l’Institut d’Estudis Penedesencs. Aquest projecte té tre parts complementàries….
http://www.totselsnoms.org/

Els Morts per la Guerra Civil a la Segarra: L’any 1986, per encàrrec de l'historiador Josep Benet, aleshores director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, vam realitzar la recerca consistent a relacionar els combatents de la comarca de la Segarra morts en acció de guerra, ja sigui als fronts de combat o bé als hospitals militars de reraguarda. (...) Centrats en la Segarra observàrem l’existència de dos centres hospitalaris de reraguarda, un, el més important, localitzat a Cervera i l’altre, menor, a Sisteró, a més a més del Tren Hospital núm. 20, que recorria la línia Barcelona-Manresa-Lleida. (...) Una segona part, la conformen la relació de víctimes al Camp de Treball núm. 4 de Concabella, al Camp de Concentració de Cervera, i un apartat d’altres víctimes, corresponent a civils i militars que moriren en aquestes terres i en circumstàncies diverses, però directament relacionades amb la contesa civil.
http://www.mailxxi.com/guerracivil/cat/index0.html

La fossa militar de Manresa: 405 soldats republicans, procedents de diferents indrets de l'Estat espanyol, van morir als hospitals de sang de Manresa, des de l'abril del 1938 fins al gener del 1939. D'aquests, un total de 296 van ser enterrats en aquesta fossa comuna del cementiri de Manresa.
Amb la recuperació i divulgació dels seus noms, aquest web pretén recordar unes persones i una generació estroncada per la guerra i el feixisme i, alhora, contribuir modestament a recuperar la memòria històrica, una tasca absolutament ineludible.
En aquesta primera llista es publiquen les dades conegudes de les 296 persones enterrades a la fossa militar. Entre les persones que hi van enterrar hi havia també una infermera i un senyor d'edat avançada.

http://www.guiamanresa.com/fossa

No Jubilem la Memòria:
http://www.nojubilemlamemoria.cat

Asociación para la Recuperacion de la Memoria Histórica de Valladolid: La Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica de Valladolid inició en octubre de 2002 su actividad orientada a conocer las identidades de las personas que desaparecieron en la provincia de Valladolid en los meses posteriores al golpe de estado de 1936, así como las circunstancias históricas y sociales en que se produjeron, y la localización y exhumación de las fosas en las que ilegalmente fueron enterradas y en las que indigna e inmoralmente han permanecido hasta hoy; un trabajo que ha supuesto una profundización en el conocimiento de aquellos hechos y un cambio perceptivo sobre esos acontecimientos históricos.
http://www.memoriahistoricavalladolid.org/

Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica en El Bierzo, León, Burgos y Zamora.
http://www.memoriahistorica.org/

Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica de Extremadura.
http://armhex.blogspot.com/

Coordinadora Provincial por la Recuperación de la Memoria Histórica de Burgos.
http://www.rmhburgos.org/es/

Asociación Pozos de Caudé: Al pie de la carretera que une Sagunto con Burgos, a apenas diez kilómetros de Teruel, se encuentran los denominados Pozos de Caudé, desde los primeros días de agosto de 1936 hasta diciembre de 1937, el triste escenario de numerosas ejecuciones organizadas de una forma sistemática por los sublevados militares del 18 de julio y sus seguidores. Aunque la cifra sigue siendo aún imprecisa, se estima que los Pozos albergan los cuerpos de más de 1000 civiles "desafectos"
http://www.nodo50.org/pozosdecaude

Foro por la Memoria: Un lloc web que treballa la recuperació de la memòria historica, hi trobaràs força material, articles, noticies, enllaços, ajenda, i més.
http://www.pce.es/foroporlamemoria/

Despage: Aquesta és altre web dedicada a la recuperació de la memòria història i recerca de desapareguts, trobareu una gran base de dades de persones que estan en recerca, podreu donar d'alta a persones desaparegudes durant el període de la Guerra Civil i posterior repressió, també trobareu altres seccions, exili, opinió, noticies, recomanacions de llibres i més.
http://www.nodo50.org/despage/

Memoria y Libertad:Web amb llistat de persones afusellades a Madrid

El C3 era un submarí de la República que navegava en superfície davant la costa de Màlaga, inesperadament va ser torpedejat pel submarí Alemany U43, s'enfonsa a 70 metres amb 37 tripulants, només van haver 3 supervivents.
Ara els familiars de les víctimes estan duent a terme una campanya per donar a conèixer aquells fets, i demanen al govern el reflotament del C3. El govern Franquista sempre va negar aquests fets, el govern del PP es negà al rescat del C3.

NOMBRES DE LOS INHUMADOS EN LA FOSA COMÚN DEL CEMENTERIO DE VELEZ-MALAGA: Investigación Llevada a cabo por Francisco Miguel Gonzalez Lopez

Morts de la Guerra Civil al cementiri d'Alpicat

Otoño del 36. La represión franquista en Jimenez de Jamuz

Jesús Pueyo Miasterra "Mis memorias, del infierno al Paraíso"

Associació AltraItàlia

Asociación por la Recuperación de los Desaparecidos en el Franquismo (A.R.D.F.)

Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina


 

Exili i Deportació

 
Tornar al Índex

La Guerra Civil espaqola y el exilio republicano en la prensa marplatense, 1939:Web que trata de un estudio doctoral acerca de como se vivis la Guerra Civil espaqola y el exilio republicano de 1939 en la sociedad argentina, y en concreto la ciudad de Mar del Plata, a travis de la prensa.
http://www.lbocanegra.eu

TRIANGLE BLAU. Asociacis per a la preservacis i difusis de la Memrria Histrrica. COMITH INTERNACIONAL DE MAUTHAUSEN jorscada@terra.es

Asociacisn de Descendientes del Exilio Espaqol
http://www.exiliados.org

Intel·lectuals Catalans a l'Exili.
http://hipatia.uab.es/exposicions/exili/exiliinternet.htm

Fondation pour la Mémoire de la Déportation.
http://afmd33.ifrance.com/afmd33/

Amics del Camí del Nord: Els "Marxaires de Mataró" recuperen any rera any aquesta ruta de l'exili en memòria dels milers de persones que marxant a l'exili deixaven al d'arrera les seves terres, cases i sers estimats.
http://avatar.udg.es/~u1052451/ruta_mataro_canigo/presentacio.html

Enllaços sobre l'exili espanyol: Pàgina web de la biblioteca de la Universitat de Barcelona on trobareu diversos enllaços sobre la temàtica de l'exili republicà.
http://www.bib.ub.es/www1/temes/1exiweb.htm

La Generalitat de Catalunya a l'exili: Encara no acabada la guerra, el general Franco tornà a abolir la Generalitat (1938), igual que ho havia fet Felip V (1716). La desfeta del 1939 dugué el Govern català i els membres del Parlament i milers de ciutadans a l’exili. El President Lluís Companys, a petició d’un enviat del règim espanyol a França, fou segrestat prop de París per la policia militar de l’Alemanya nazi i lliurat a les autoritats de Madrid. Jutjat al castell de Montjuïc de Barcelona per un tribunal militar i condemnat a mort, fou executat el 15 d’octubre de 1940.
http://www10.gencat.net/gencat/AppJava/cat/generalitat/generalitat/origens/exili.jsp

Portal del Exilio: Aunque a lo largo de la historia de España ha habido numerosos exilios por razones políticas, el exilio trágico por antonomasia, por encima de todos los demás, ha sido el provocado por la guerra civil de 1936-1939.
La imagen de la última salida, la larga fila de fugitivos llenando las carreteras catalanas hacia la frontera francesa, es la imagen de la mayor tragedia padecida jamás por "una de las dos Españas", expulsada de su patria, aterrorizada por las noticias que llegaban de la feroz represión de los vencedores.
http://www.portaldelexilio.org/

Tàrrega: 1939-1961. Repressió, exili i vida quotidiana. Equip de la recuperació de la memòria històrica de Tàrrega.
http://www.tarrega1939.cat/

Trece deportados aportan su voz y su rostro para rendir homenaje a los más de 5.000 españoles que fueron asesinados en los campos nazis. Un vídeo breve y emotivo con motivo del 70 aniversario de la liberación de los campos y del 75 aniversario de la llegada de los primeros españoles a los campos nazis.
http://www.deportados.es/" /


 

Camps de Presoners i d'Extermini
 
Tornar al Índex

Associació Catalana d'Expressos Polítics: Neix, abans de la mort del dictador, davant la necessitat de cercar una via per a la representació i defensa dels interessos d'aquelles i aquells que patiren presó per fets de caire polític.
http://www.conc.es/exprespol/

Els Camps de Concentració Franquistes.
http://www.riomon.com/

Fondation pour la Mémoire de la Déportation.
http://afmd33.ifrance.com/afmd33/

Campo de Concentración de Castuera. Projecte d'investigació sobre la recuperació de la Memòria Històrica de La Serena (Badajoz), concretament sobre el Camp de Concentració de Castuera (Badajoz).
http://www.la-serena.com/ceder/indexmemhist.html

EL Canal de los Presos: Terminada, en abril de 1939, las operaciones bélicas de lo que se conoce como Guerra Civil, todos los órdenes de la vida española quedaron afectados por las nuevas condiciones políticas y económicas impuestas por los vencedores. Incluso se podría considerar incorrecto, dado que el estado de guerra no se levantó hasta cerca de una década después, hablar de postguerra: para España comenzaba los años de la «victoria», no de la «paz». Son cada vez más numerosos los trabajos que están analizando estos años durante los que la represión, las operaciones de «limpieza» de los focos de resistencia, las carestías económicas, las duras condiciones de vida y los desplazamientos de población, continuaron configurando el negro panorama de una nación convertida en un inmenso cuartel.
http://www.pangea.org/~spcgta/1.htm

Mauthausen Memorial, Web temàtica del ministeri d'assumptes exteriors Austríacs sobre aquest camp d'extermini, disponible en Espanyol, pots fer una petició de recerca o del certificat d'internament mitjançant formulari.
"La decisión de conservar el antiguo campo de concentración y su declaración como Memorial supone el reconocimiento de la necesidad de mantener vivo este recuerdo para las futuras generaciones. La conmemoración y delimitación de los crímenes del Nazismo, de los que Mauthausen sirve también de símbolo, se hizo un aspecto central de la nueva concencia nacional austríaca".
http://www.mauthausen-memorial.at


 

Història i Guerra Civil
 
Tornar al Índex

Memoria republicana (SBHAC): Lugar de quienes quieren conservar la memoria republicana en España.
En esta página encontrará interesantes trabajos sobre la Guerra Civil Española, de cuyo estudio son los autores aficionados. Concretamente, un extenso proyecto sobre el cartelismo republicano, un gran portafolio con 375 imágenes de la Guerra Civil todas comentadas. Más de 600 reseñas biográficas de personajes de la GCE. 275 libros reseñados la mayoría comentados. Un estudio en marcha sobre el Ejército Popular Republicano, sus mandos y comisarios, sus estrategias, hitos, unidades, armas, etc... Una documentada colaboración, ya en marcha, sobre la Marina Republicana sus órdenes de batalla y listas de sus buques. Tampoco faltarán motivos para la polémica, pues se incluye un balance sobre las armas adquiridas por la República, y un análisis del estado actual de las cifras de la represión de ambos bandos en la Guerra Civil.
http://www.sbhac.net/Memoria.htm

El CEFID (Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica) Centre de Recerca interdisciplinar
vinculata la Universitat Autònoma de Barcelona format per més de 80 investigadors dedicats a l’estudi de
l’època franquista i democràtica espanyola, Hi ha una secció de linkcs (emllaços) força interessant.

http://www.cefid.uab.es

Biberons 41: Interessat projecte per recuperar la memòria de la lleva del Biberó.
La lleva del 41, anomenada dels "biberó", va ser la més jove que va participar a la Guerra Civil. Mobilitzada a finals d'abril del 1938, i el 25 de juliol del mateix any ja participava en l'ofensiva republicana a la batalla de l'Ebre. Aquells joves només tenien disset anys.
http://biberons41.en.eresmas.com/projectebiberons.html

La Memòria Democràtica: contribució a la memòria democràtica de Sabadell durant l'època franquista. Inclou fotografies, pel·lícules, documents que formen part d’un projecte més ampli destinat a una exposició itinerant, els Centres Cívics de la mateixa ciutat i, finalment, el Museu d’Història de Catalunya.
http://www.memoriademocratica.org

Enllaços de la Guerra Civil. Un llistat d'enllaços interesants sobre diferents temàtiques relacionades amb la Guerra Civil.
http://www.historiasiglo20.org/enlaces/gceindex.htm

LLista GCE (llista per debatre sobre la Gerra Civil).
http://arxiu-llistes.tinet.org/mllistes/gce/current/welcome.html

Orden de batalla. Aquí trobareu informació sobre la composició dels diferents cossos dels exercits república i franquista ( divisions, batallons, brigades, columnes ...) les batalles amb una petita cronologia, ordres de batalla, el seu desenvolupament en el temps i l'espai.
http://www.iespana.es/orden-de-batalla-gce/

Altavoz de Frente, cançons republicanes de la gerra civil, música i lletres (pots baixar-les).
http://www.altavozdelfrente.tk/

Centre d'Estudis d'Investigació històrica Baix Maestrat / Montsià, aquesta web vol donar a conèixer diferents treballs de recerca, investigacions i treballs de camp que s'estàn realitzant en diferents àmbits historiogràfics. Trobareu entre d'altres, articles i documents sobre l'exili i deportació, també sobre l'historia local de la Guerra Civil i la repressió
http://www.ceibm.org/

Historia a debate: llistes de discussió i més apartats interessants, a l'apartat "Debates" hi ha un dedicat a la Guerra Civil Espanyola.
http://www.h-debate.com/

Secció dedicada a la guerra civil Espanyola del lloc "Epartacus", un dels millors llocs web d'història Europeus (en anglès), professor John Simkin.
http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/Spanish-Civil-War.htm

Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.
http://www.santamargaridaielsmonjos.org

Franco ha mort, trenta anys desprès. El 20 de novembre de 1975 moria el general Francisco Franco Bahamonde, després de dirigir durant gairebé 40 anys una dictadura feixista instaurada per la força de les armes arran de la victòria militar de 1939. Amb tot, en els últims anys, ja s'evidenciava la debilitat del règim, que començava a plantejar la necessitat de canvis a causa de la nova conjuntura socioeconòmica. Fa 30 anys, doncs, s'iniciava l'anomenada “transició democràtica”, que va significar el restabliment de les institucions democràtiques i la recuperació de la llibertat i dels drets individuals i col·lectius.
http://www.telenoticies.com/especials/franco/


Cátedra Memoria Histórica del Siglo Veinte
Universidad Complutense de Madrid
http://www.ucm.es/info/memorias/

Veure document


Memorial de l'Exhrcit Popular
a Pujalt (Anoia)

www.exercitpopular.org


Web per compartir, un lloc de trobada per conhixer la Nostra memoria
http://www.darreresbatalles.org/


Repressió
 
Tornar al Índex

Els ulls dels vençuts: En els últims temps, diferents actes, tant cívics com institucionals, estan revifant la memòria històrica del que va ser a Catalunya i a la resta d'Espanya la duríssima etapa de la Guerra Civil i de la postguerra. Catalunya Ràdio/Catalunya Informació ha emès una sèrie de reportatges per recordar aquells anys a través dels ulls anònims dels vençuts, que podeu descarregar-vos des d'aquesta pàgina.
http://www.telenoticies.com/especials/ullsvencuts/

El franquisme a Catalunya (1939 1975)
Entre 1939 i 1975, Catalunya va viure sota la dictadura franquista. Van ser uns anys difícils. La dictadura va imposar un tipus d'estat autoritari, que va anul.lar les institucions d'autogovern catalanes, va reprimir la llengua i la cultura catalanes i qualsevol manifestació d'identitat nacional catalana. Per a Catalunya, a nivell polític, el franquisme representa la més absoluta negació de la més mínima aspiració d'autogovern.
http://www.xtec.net/~jbuxader/historia/temes/escat/franquisme-cat.htm

Catalunya sota les bombes: Amaguen una tragèdia, la de les persones esclafades, les cases cremades, els nadons rebentats interiorment per l'ona expansiva o els pares angoixats per la sort de la seva família mentre veuen, potser, passar camions carregats de ferits barrejats amb cadàvers i rajant sang com si transportessin sorra de riu. Aquestes imatges amaguen la por dels de sota, l'odi (o la diversió??) dels que volaven.
http://perso.wanadoo.es/afn691/0101020201.htm

La repressió franquista a Granollers:
Estudi realitzat amb l'ajut de la Borsa d'estudis XIII Memorial Joan Camps atorgat per l'Associació Cultural de Granollers el 2003 i presentat el novembre del 2005.
El projecte pretén fer una anàlisi exhaustiva de la documentació coneguda sobre la repressió del primer franquisme a Granollers per tal de veure com va afectar la població granollerina en els diversos àmbits, incorporant-hi aspectes com confiscacions, humiliacions, discriminacions, a part de les persecucions judicial i militar que han estat les més estudiades.
http://www.xtec.net/~enavar22/projecterepressio.htm

Associació de Perjudicats per la Incautació del Govern Franquista.
Som un grup de persones que treballem perquè es reconegui la incautació que van patir les nostres famílies quan se'ls va prendre en l'any 1939 els diners que tenien donant-les a canvi un rebut com el que apareix en aquesta plana.
http://www.garbi.com/incautacio/

La Guerra Civil en El Ferrol
www.terra.es/personal/suarxm/

Caidos por la Libertad (1939-1945) región de Murcia
www.galeon.com/caidosporlalibertad/

La represion en la GCE
www.galeon.com/represion/

Mapa de la Represión en España: (Memoria y Libertad), enlaces asociaciones y documentos.
http://www.memoriaylibertad.org/otroslistados.htm


Fusilados en Burriana: Los días 3 y 4 de nobiembre de 1939 fueros fusiladas en Burriana 24 personas, todos según los datos que figuran en el registro civil (....) la causa oficial de la muerte "Hemorragia interna", los historiadores sabem perfectamente lo que significa eso. aqui teneis sus nombres:
http://www.fusilados.org/

Associacis de perjudicats per l'incautacis del Govern franquista .
http://www.apigf.org/Maquis i Guerrillers
 
Tornar al Índex

Paisajes de la Guerrilla: Aquest lloc esta molt documentat sobre la resistència guerrillera, també hi trobaràs interessants enllaços i un reportatge sobre le excavacions a la fossa de Valdediós, Astúries.
http://www.periquete.memoriahistorica.org

La Gavilla Verde, fes un viatge al mon del Maqui.
http://www.lagavillaverde.org/portada.htm

Maquis en la Sierra de Albarracmn. "11: SECTOR (A.G.L.A.)"
http://es.geocities.com/maquirufino/

Marxa Homenatge als Maquis: Des de 1998 s'organitza cada estiu una marxa en homenatge als maquis, els guerrillers antifranquistes que després de la guerra civil espanyola van continuar la lluita contra el règim, atemptant contra les seves infraestructures i interessos econòmics. aquesta web esta dedicat als guerrillers en terres catalanes.
www.sindominio.net/marxa-maquis


 

Brigades Internacionals

 
Tornar al Índex

Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales. El principal objetivo de la Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales (A.A.B.I.) es recoger el legado histórico de las Brigadas Internacionales.
Una de las tareas prioritarias de la A.A.B.I. es la localización de archivos y materiales documentales sobre los brigadistas con el fin de reunirlos en el Centro de Documentación de las Brigadas Internacionales, situado en el Archivo Histórico Provincial de Albacete y abierto a particulares, historiadores e investigadores interesados en el tema.
http://www.brigadasinternacionales.org/

Centro de Estudios y Documentación de las Brigadas Internacionales (CEDOBI), El Centro tiene entre sus objetivos el impulso y difusión del conocimiento de las Brigadas, por lo que desea entrar en contacto con investigadores que estén trabajando cualquier aspecto de las Brigadas Internacionales.
http://www.brigadasinternacionales.uclm.es/

Homenaje a los brigadistas internacionales de Gales: Desde Gales, 174 personas se presentaron voluntarios para ir a España para combatir en las Brigadas Internacionales contra las hordas fascistas. 33 de ellos morirían defendiendo las posiciones republicanas durante las diversas batallas de la guerra.
Hoy sus cuerpos descansan en suelo español, la mayoría en fosas sin ninguna señal ni marca en los propios campos de batalla. Sin embargo, su legado aun perdura en las mentes de los españoles, así como en la conciencia de los ciudadanos galeses y del resto del mundo.

http://www.geocities.com/brigadistasdegales/index

La Guerra di Spagna 1936: Pàgina italiana sobre la guerra civil espanyola, amb informació sobre els brigadadistes internacionals d'aquell país que hi lluitaren i altres documents.
http://www.guerraspagna.too.it


 

Camps de Presoners i d'Extermini

 
Tornar al Índex

Associació Catalana d'Expressos Polítics: Neix, abans de la mort del dictador, davant la necessitat de cercar una via per a la representació i defensa dels interessos d'aquelles i aquells que patiren presó per fets de caire polític.
http://www.conc.es/exprespol/

Els Camps de Concentració Franquistes.
http://www.riomon.com/

Amical de Mauthausen.
http://www.amical-mauthausen.org/

Fondation pour la Mémoire de la Déportation.
http://afmd33.ifrance.com/afmd33/

Campo de Concentración de Castuera. Projecte d'investigació sobre la recuperació de la Memòria Històrica de La Serena (Badajoz), concretament sobre el Camp de Concentració de Castuera (Badajoz).
http://www.la-serena.com/ceder/indexmemhist.html

EL Canal de los Presos: Terminada, en abril de 1939, las operaciones bélicas de lo que se conoce como Guerra Civil, todos los órdenes de la vida española quedaron afectados por las nuevas condiciones políticas y económicas impuestas por los vencedores. Incluso se podría considerar incorrecto, dado que el estado de guerra no se levantó hasta cerca de una década después, hablar de postguerra: para España comenzaba los años de la «victoria», no de la «paz». Son cada vez más numerosos los trabajos que están analizando estos años durante los que la represión, las operaciones de «limpieza» de los focos de resistencia, las carestías económicas, las duras condiciones de vida y los desplazamientos de población, continuaron configurando el negro panorama de una nación convertida en un inmenso cuartel.
http://www.pangea.org/~spcgta/1.htm


 

II República
 
Tornar al Índex

Zona Republicana: Es tan solo una web con el fin de dar a conocer el pensamiento republicano de nuestro país y recordar el pasado no tan lejano para que la gente no vuelva a cometer los errores de antaño. Por eso la creación de esta web, un pequeño homenaje que queremos ofrecer a los caídos por la libertad y la igualdad en nuestro país, pues todos tenemos familiares que vivieron esa época.
www.zonarepublicana.da.ru

La II República a Manresa
www.ajmanresa.org/historia/republica


 

Dones i Guerra Civil

 
Tornar al Índex

Dones del 36.
http://www.riberaonline.com/dones36.html

Las Mujeres y la Guerra Civil: La mujer suele ser la gran olvidada de la guerra civil que desgarró España y la dividió progresiva e irremediablemente. En esta sección describiremos la experiencia y el papel que éstas detentaron durante el conflicto y el extraordinario contraste que existió entre la actuación de las mujeres en la zona nacional y en la zona republicana.
http://www.guerracivil1936.galeon.com/mujeres.htm


 

Nens i Guerra Civil

 
Tornar al Índex

Els Nens de la Guerra.
http://oliba.uoc.es/nens/

Els nens varen dibuixar la guerra: A mida que el front feixista de guerra avançava, molts nens eren evacuats cap a colònies establertes en zones segures al sud de França, una de les activitats d'aquests nens d'entre 7 a 14 anys, al igual que els d'ara va ser la de fer dibuixos, molts d'aquests dibuixos servirien després com mitja per difondre la situació d'aquest infants i recaptar fons per poder mantenir les colònies. La Universitat de Colúmbia, té penjada a internet una exposició virtual amb 153 d'aquests dibuixos que guarden la memòria d'aquells nens, també hi trobareu testimonis de persones que de nens foren evacuades a aquestes colònies.
http://www.columbia.edu/cu/lweb/eresources/exhibitions/children/index.html
La Universitat de San Diego California també te un apartat dedicat als dibuixos del nens de la Guerra Civil.
http://orpheus.ucsd.edu/speccoll/tsdp/index.html


 

Drets Humans i desapareguts

 
Tornar al Índex

Asociación Madres de Plaza de Mayo.
http://www.madres.org/

I FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA I DRETS HUMANS. El Festival, despuis de su edicisn en Barcelona, viajara a Gerona en noviembre y a Madrid en diciembre, coincidiendo con el aniversario de la Declaracisn de los Derechos Humanos (10 diciembre). Seguira su itinerario por Zaragoza, Alicante, Oviedo y Valencia
http://elcinetienederechos.org

Amnistia Internacional: És una organització d'abast mundial de defensors dels drets humans. És imparcial, independent de qualsevol govern, partit polític, ideologia, interès econòmic o creença religiosa. ---- "Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets. Són dotats de raó i de consciència, i els cal mantenir-se entre ells amb esperit de fraternitat."
Article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Amnistia Internacional intenta destapar els abusos contra els drets humans de forma concreta i ràpida. Investiga de manera sistemàtica i imparcial les circumstàncies tant de casos concrets com de situacions generalitzades d'abusos contra els drets humans. Fa públics els resultats d'aquestes investigacions i mobilitza l'opinió pública per tal d'aturar els abusos.

http://www.ai-cat.org/index.html
http://www.amnistiainternacional.org/

Mai Més és un col•lectiu de Ripollet format per pedagogues, educadores, psicòlogues, dissenyadors i comunicadors que hem unit esforços per fer possible el projecte.
http://www.maimes.cat/

Institut de Drets Humans de Catalunya.
http:// www.idhc.org/

Asociación Española para el Desarrollo y la aplicación del Derecho Internacional de los Derechos Humanos http://www.aedidh.org/


 

Memòria i Cultura

 
Tornar al Índex

David Machuca: sus obras para causas especiales con un compromiso social. Autor del logo de la ARMH de Cataluqa y de la instalacisn artmstica de Les Ombres del Passat d Albinyana.
http://davidmachuca.com/

Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC): Aquesta entitat ha establert conveni de col·laboració amb l'ARMHC, la CCEPC agrupa de moment a una setantena d'entitats, les quals actuen en pràcticament tots els territoris de domini lingüístic de la llengua catalana.
http://www.ccepc.org/

Centre d'Estudis sobre les Hpoques Franquista i Democr`tica (CCEPC): El Centre d Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica es un Centre Especial de Recerca de la UAB format per més de vuitanta investigadors de diferents disciplines historiadors, filòlegs, politòlegs, comunicòlegs, sociòlegs, economistes- especialitzats en l’estudi d’aquest període històric; la majoria estan adscrits a diversos departaments o grups de recerca de la UAB, però també en formen part professors i investigadors d’altres universitats catalanes. .
http:// www.cefid.uab.es/

Fundació Pere Ardiaca, entitat sense ànim de lucre i de caràcter social i cultural fundada el 26 de gener de 1987 pel Partit dels i les Comunistes de Catalunya, és un centre de debats, estudis, investigacions i projectes socials, amb la finalitat de contribuir a la discussió i elaboració de propostes alternatives a l’actual sistema neoliberal. Pretenem contribuir al desenvolupament d’un projecte emancipador a Catalunya. Treballem per desenvolupar quatre valors fonamentals: llibertat, solidaritat, igualtat i fraternitat.
http://www.fpereardiaca.org

L’11 de novembre de 2004, un grup de persones compromeses amb les polítiques D’esquerres i vinculades als àmbits social, intel•lectual, polític i acadèmic van constituir la Universitat Progressista d Estiu de Catalunya (la UPEC). Es tracta d una iniciativa que sorgeix de la necessitat d omplir un buit pel que fa als escenaris de debat plurals dels sectors progressistes a Catalunya .
http:// www.upec.cat

L Associació Cultural La Roureda és una associació sense ànim de lucre dedicada a l’estudi i documentació dels bens històrics i culturals d’Artesa de Segre, la seva comarca natural i la zona històrica d’influència.
http://www.ac-laroureda.com/

Coordinadora per a la Memòria Històrica de Catalunya.
http:// www.coordinadoramh.org

L'Ajuntament de Palma ha posat en marxa el projecte “Mur de la Memòria”, un memorial de reconeixement a les víctimes de la repressió feixista a Mallorca.
http://www.tacostamlacultura.cat/memorial.php

Lo Riu, Associació per l’estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre.
http://loriuassociacio.blogspot.com/

La Filferrada - Grup de Recerda Històrica de Vilassar de Dalt.
http://lafilferrada.blogspot.com.es/


 

Enllaços d'interés

 
Tornar al Índex

L'Aveng: Una mirada històrica sobre l'actualitat, una contribució  crítica al debat cultural del país. Informació, opinió i reflexió per  comprendre el present a partir del coneixement i la reconstrucció  crítica del passat.
http://www.lavenc.cat/

OMNIUM: Llengua, cultura, país.
http://www.omnium.cat/

Oriente de Madrid - Gran Logia de Espaqa Masonerma Regular Espaqola
http://personal.telefonica.terra.es/web/logiahermes13 /

Anda Jaleo, compaqma francesa de teatro
http://www.andajaleo.org/

GABRIEL GARCIA MARQUEZ, uneix la seva paraula, juntament amb altres escriptors, a l exposicis internacional de fotografia escoles d altres mons de Kim Manresa.
Veure el document

Plataforma de Juristas por la Memoria Democratica
http://www.juristasporlamemoriademocratica.org/

European Memories (Organizations working in the field of memory in Europe)
http://esp.europeanmemories.eu//

Canvia el món és la 1a xarxa social del nostre país que t'ajuda a compartir problemàtiques socials i a unir persones per promoure el canvi
http://www.canviaelmon.cat /

Fes Xarxa és un espai de trobada a Internet de diverses organitzacions, col·lectius, grups musicals, casals i altres
http://fesxarxa.cat//