Tornar a pÓgina principal
_____ReportatgesELS AUTORS

Montse Armengou (Barcelona, 1963) és periodista, i a més de col·laborar en distints diaris i revistes, ha treballat a TV3 des de l'any 85. En 1993 va coordinar el projecte audiovisual Periodistes per Bòsnia, que va ser finalista del INPUT (International Public Service Television Screening Conference), i des de 1995 forma part de l'equip de reporters de 30 minuts.
Ricard Belis (Barcelona, 1964) és realitzador de televisió. Entre la seva filmografia destaquen L'infern a casa (1997, premi Ciutat de Barcelona 1998), Tortura, més enllà del dolor (1998, finalista del Festival de Nova York 2000 i Premi Unda del Festival de Montecarlo. Ambdós han rebut el Grand Prix Festival International du Gran Reportage d´Actualité 2003 per "Els nens perduts del franquisme", i Premi Liberpress- Ràdio France International per la seva trajectòria de recuperació de la memòria històrica.Són autors, juntament amb Ricard Vinyes, de la versió literària dels nens perduts del franquisme (Plaza & Janés, 2002).

L'OBRA

Aquest llibre està basat en el documental del mateix nom que va aixecar tanta polseguera, i parla sobre les fosses comunes dels morts durant la Guerra Civil i la postguerra. El tema està de màxima actualitat, ja que s'estan creant moltes comissions per a la reobertura de les fosses perquè es puguin enterrar dignament a les víctimes i, qui sap si demanar responsabilitats. Històries d'odis, de venjançes polítiques i ideològiques, d'assassinats i afusellaments indiscriminats. En els primers mesos de la guerra es van "passejar" a milers de persones, que foren afusellades sense judici previ a qualsevol cuneta o junt la tàpia d'un cementiri. Són els desapareguts del franquisme, persones de les quals no existeix cap certificat de defunció i les seves famílies segueixen buscant-les. Al silenci que va imposar la dictadura es va sumar la indiferència de la transició, però ara les seves familiars volen trobar els cossos i recuperar la seva memòria.

Tornar a pÓgina principal