Tornar a pàgina principal
_____Notícies

 

Superada la controvèrsia, ahir es va presentar l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya

La lluita contra la postguerra emocional

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya (ARMHC) té una fita clara: restituir la dignitat de les víctimes de la repressió franquista. Es va presentar ahir a Barcelona, "La tasca que fa l'associació és un servei públic, l'hauria de fer l'administració", afirmen

Encara existeixen vencedors i vençuts". Amb aquesta frase va resumir ahir la Noèlia el seu sentiment. El sentiment de qui sap, des de ben petita, que el seu avi va ser assassinat i enterrat en una fossa comuna pel bàndol franquista. El sentiment de qui ha participat en la constitució de l'ARMHC, que amb els mateixos objectius que l'Associación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH), d'àmbit estatal, vol donar sepultura, un làpida on poder dipositar simplement unes flors als assassinats per no estar d'acord amb Franco.
Molts dels familiars d'aquelles víctimes viuen encara en una "postguerra emocional", com va definir Silva. Molts encara tenen por d'exhumar les fosses, temen que els perseguixi la Falange. Com la mare de la Noèlia, que té por del govern de la dreta i no va gosar ser en la presentació pública de l'ARMHC.
Manel Perona, president de l'associació catalana, constata que els problemes interns que van marcar la presentació de febrer s'han superat. Hi ha la voluntat d'entesa amb l'ARMH, que amb Silva al capdavant ha aconseguit obrir 26 fosses. "La nostra és una entitat de dret totalment catalana, però no podem oblidar que hi ha catalans en fosses a la resta de l'Estat i que també hi ha enterrades a Catalunya persones que no són catalanes", explica Perona. "Confiem en el suport de la Generalitat, sobretot per superar el nostre principal handicap, les proves d'ADN". Cada prova d'ADN pot costar 3.000 euros, que han d'afrontar les famílies. "Si els Mossos d'Esquadra tinguessin un laboratori amb capacitat per fer aquest tipus d'anàlisi, avançaríem molt". De fet, en virtut de la resolució del 20 de novembre del 2002 aprovada al Congrés, que condemnava el franquisme, les institucions públiques haurien de dotar-se dels mitjans necessaris per fer aquesta tasca. "El que fa l'associació és un servei públic" afirmen. De fet, Perona comenta: "La meva il·lusió seria que l'ARMHC no hagués d'existir i que les institucions fessin la nostra feina".

Subvenció a la División Azul

L'ARMHC no busca revenja. "Volem fer la recerca sense rancúnia, i si algú té dades sobre fosses ho pot trametre al grup de les Nacions Unides que estudia les desaparicions forçoses", assegura Perona, que afegeix que "la justícia es farà amb la recuperació de la memòria". Tanmateix, Silva condemna amb contundència la Transició a Espanya: "Ha estat un pacte de silenci. No hi ha cap cens de les víctimes de la Guerra Civil del bàndol republicà. La Transició hauria d'haver ensenyat a perdre la por". I explica indignat que des del 1996 el ministeri de Defensa ha destinat subvencions per valor de 130.000 euros per exhumar els caiguts de la División Azul a Rússia. Potser és veritat que encara hi ha vencedors i vençuts.

Mar Jiménez

Diari Avui 01/06/2003

 

Tornar a pàgina principal