Tornar a pàgina principal
_____Noticies

Bargalló diu que el protocol d'obertura de fosses comunes estarà llest a principis del 2005

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS) 25/11/2004 20:55

El conseller en cap de la Generalitat, Josep Bargalló, ha anunciat avui que el protocol d''obertura de fosses comunes i exhumació de les restes que pretén impulsar el tripartit estarà llest "a principis del 2005" en comptes d''aquest any, com estava previst en un principi.

El protocol es farà d''acord amb l''experiència pilot d''exhumació de la fossa de Mas Puigvistós, la primera que el Govern català ha obert de les 150 localitzades a Catalunya. L''obertura i exhumació de la fossa es va fer entre el 24 i el 26 d''aquest any, després de la seva localització, el 20 d''aquest mes, gràcies a la família d''una de les víctimes enterrades, l''única que ha pogut ser identificada.

Aquesta fossa, ubicada a Prats de Lluçanès (Osona), complia els requisits establerts en el protocol d''actuació provisional, i la seva anàlisi servirà per a la redacció del protocol final, que pretén regular totes les accions d'obertura de fosses i la gestió de les restes aparegudes, amb l'objectiu de recuperar la "memòria històrica" i d'ignificar els llocs en què es troben les fosses.

Bargalló s'ha desplaçat avui fins a Prats de Lluçanès per presentar l'informe final d'obertura de la fossa de Mas Puigvistós, encarregat per la Comissió Interdepartamental sobre la Localització de Fosses de Persones Desaparegudes del Govern català, i ha assegurat que el protocol del tripartit es presentarà "a principis del 2005".

FEBRER DEL 1939.

Els treballs d'exhumació d'aquesta fossa van posar al descobert els cossos de set homes, sis dels quals eren soldats republicans que no han pogut ser identificats. Tots van morir per arma de foc durant la contesa que, entre l'1 i el 4 de febrer del 1939, va seguir a l'entrada de les tropes franquistes en aquesta població barcelonina, que fins ara havia resistit a la rereguarda del bàndol republicà.

L'estudi apunta que probablement que els soldats "pertanyerien a les tropes republicanes del cos de l'Exèrcit XI o XVIII, que s'haurien pogut fusionar en algun moment". "Segons el Diari d'Operacions de l'Exèrcit Rebel, el balanç l'ocupació del Lluçanès va ser d'uns 520 morts i 280 presoners en el bàndol republicà i 12 morts i 150 ferits en el bàndol rebel", afegeix l'informe.

El cos del civil correspon a Claudi A.B., de 33 anys, la família del qual va posar en marxa el procés d'exhumació de la fossa en descobrir les autoritats el lloc en què estava enterrat el seu parent.

Les restes del jove, que va morir d'un tret a l'abdomen propinat per soldats franquistes, han estat lliurats a la seva família per donar-los sepultura, mentre que els cossos dels sis soldats es van lliurar a l'Ajuntament de la localitat perquè els dipositi al cementiri municipal.

L'anàlisis realitzada dels cossos d'aquesta fossa per l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC) conclou que es tracta d'homes d'edats compreses entre 22 i 39 anys, sis dels quals vestien uniformes republicans.

La fossa estava situada en un cingle situat davant de Mas Puigvistós, que, pel que sembla, va servir de talaia per a la instal·lació d'un fusell metrallador de l'Exèrcit republicà. Pels diversos materials no relacionats amb els cossos que es van trobar a la fossa, es dedueix, a més, que aquest cingle podria haver estat la zona on els habitants del Mas dipositaven les escombraries.

 

Tornar a pàgina principal