Tornar a pàgina principal
_---- NOTICIES

 

La Veu de l'Ebre.

Les primeres rutes de la Batalla de l'Ebre s'obriran per Setmana Santa
Terra Alta

GANDESA.- Les primeres rutes dels espais de la Batalla de l'Ebre es podran visitar per a la propera campanya de Setmana Santa. Així ho ha confirmat el delegat del govern a les Terres de l'Ebre i president del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), Lluís Salvadó, durant la presentació del material que s'ha editat per iniciar la promoció d'aquests espais. El primer lloc on es farà difusió d'aquests actius turístics serà a partir de demà a FITUR.

Els turistes que visiten la Terra Alta per Setmana Santa tindran un atractiu afegit per conèixer la història de la comarca, i concretament, l'episodi de la Batalla de l'Ebre. La primera ruta que s'ofereix és un centre de recepció i informació a Corbera d'Ebre, pensat per servir de punt de sortida per a totes les visites.
Aquesta mena d'oficina s'ubicarà a l'interior de l'edifici de nova planta on està previst que s'instal·le el centre d'interpretació 115 dies. La recepció, que ocuparà una superfície de 150 metres quadrats, serà l'espai on el visitant rebrà tota la informació necessària per poder visitar els espais de la Batalla de l'Ebre.

El segon dels escenaris és el Poble Vell de Corbera, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN) l'any 1992 pel Parlament i gestionat per l'Ajuntament de Corbera d'Ebre. Des del COMEBE han fet una actuació puntual per senyalitzar-hi un circuit de visita pels carrers del Poble Vell davant la necessitat que aquest actiu s'inclogués dins els itineraris dels espais de la Batalla de l'Ebre.

L'actuació del consorci preveu la senyalització dels carrers de la població que han sigut restaurats i recuperats fins ara, la senyalització de les peces d'art de l'Abecedari de la Llibertat, i una senyalització històrica que permeta el visitant contextualitzar la destrucció del Poble Vell i el seu paper durant la batalla.

El següent espai que es podrà visitar per Setmana Santa seran les trinxeres de les Devees, a 2 km del nucli urbà de la Fatarella. Precisament aquest indret formava part d'una de les línies defensives republicanes construïdes en aquell sector del front.
Després d'una intervenció arqueològica que n'ha fet possible la restauració, el visitant podrà veure l'estructura bàsica de les construccions defensives republicanes: una línia de trinxera principal, amb dos pous de tirador i un conjunt de dos refugis excavats sobre el terreny on descansaven les tropes aquarterades a la posició. Precisament la recuperació i valorització d'aquest espai anirà acompanyada de la declaració com a bé cultural d'interès local (BCIL).

Un altre dels escenaris que el COMEBE ha preparat és l'espai històric dels barrancs a Vilalba dels Arcs. A 5 km d'aquest municipi es conserva una de les xarxes defensives que l'exèrcit de l'Ebre va bastir per defensar-se de les contraofensives franquistes. Els barrancs és un fragment d'aquesta línia que s'estenia entre Vilalba i la Pobla de Massaluca, en un sector del front que va restar estabilitzat durant tota la batalla i que presenta un estat de conservació excepcional.
La seva restauració i excavació arqueològica permetrà recuperar un circuit de prop de 100 metres lineals de trinxera, per on transitarà el visitant.

L'itinerari acaba al Pinell de Brai, on es podran visitar fins a tres espais diferents. En primer lloc, la cota 705 de la serra de Pàndols, adequada l'any 1988 pels membres de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 1941, la Generalitat, la Diputació de Tarragona, i l'Ajuntament del Pinell de Brai. Per incorporar-la a les rutes del COMEBE, el Consorci ha intervingut en la serra de Pàndols millorant la senyalització d'aquest espai.

El segon dels espais per visitar al Pinell de Brai és al mateix nucli urbà, on es conserven un conjunt d'edificacions que van ser destruïdes durant la Batalla de l'Ebre pels bombardejos de l'artilleria franquista, per ser un dels centres d'aprovisionament i serveis de l'Exèrcit Popular de la República.
Aquest conjunt s'ha anomenat les cases caigudes, i la intervenció del COMEBE en aquest cas es limita a la senyalització, tant direccional com informativa.

Per últim, tal com ha destacat el president del COMEBE i delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, per Setmana Santa s'obrirà "el primer espai estrella del Consorci" que és el Centre d'Interpretació del Pinell Les Veus del Front. Aquest centre és el primer d'una xarxa de centres d'interpretació que el COMEBE pretén construir per diversos municipis de la Terra Alta.

Concretament el del Pinell estarà dedicat de forma monogràfica al paper de la permesa i la propaganda durant la batalla en els diferents àmbits de la societat, civil i militar, del moment. L'exposició permanent que hi haurà a la primera planta de l'edifici compta amb una superfície de 120 metres quadrats.
Aquest espai es complementarà amb la projecció, a la sala existent a la planta baixa del mateix edifici, d'un audiovisual on es contextualitzarà l'evolució d'aquest ús polític de la informació des dels primers moments del conflicte fins al final.

Segons ha explicat Salvadó, la inauguració del primer centre d'interpretació espera poder fer-se a principis del mes de març, i tot i que ha assegurat que "aquests espais només són una primera fase, serviran per conformar un paquet turístic que ens ha de permetre oferir un dia o més de visita per la comarca". Per al delegat del govern, "aquests espais donaran més competitivitat al turisme de la comarca".

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Xavier Pallarès, ha explicat que "la gent de la comarca comença a creure's el projecte i veu que això ja va de debò". Pallarès, que ha reconegut que al prinicipi costava que la gent s'ho cregués i s'impliqués, ha assegurat que "ara hi ha entusiasme a la comarca perquè es comencen a veure els projectes".

Estrena de la promoció a FITUR
Davant la proximitat de la propera Setmana Santa, des del COMEBE s'han editat els primers materials de promoció turística dels espais de la Batalla de l'Ebre. Concretament, s'han editat dos tipus de díptics: un de caire més genèric, adreçat principalment als visitants de fora del territori, i un altre, adreçat als mateixos visitants de la comarca o de les Terres de l'Ebre, on es marca l'itinerari concret que s'haurà de seguir per fer el recorregut dels espais i centres d'interpretació que es diposaran al març del 2005.

Concretament, del díptic genèric s'ha fet una tirada de 70.000 exemplars, 40.000 en català, 20.000 en castellà i 10.000 en anglès, i del díptic específic de les rutes se n'han editat 35.000, 20.000 en català, 10.000 en castellà i 5.000 en anglès.

L'estrena d'aquesta promoció es farà a partir de demà i durant tota la setmana, a l'estand que el COMEBE tindrà a la Fira de Turisme de Madrid (FITUR).

L'ossera, per a l'estiu
Finalment, el monument ossera de les Camposines a la Fatarella no podrà estar enllestit per Setmana Santa. Un retard que no estava previst en les obres, segons ha explicat Salvadó, ha fet que no puga estar acabat en aquesta primera fase d'obertura de les primeres rutes de la Batalla. No obstant això, el delegat del govern ha assegurat que per a l'estiu estarà enllestit.

D'altra banda, el president del Consorci també ha avançat que pel 2006 s'espera poder inaugurar un nou centre d'interpretació de la xarxa que és previst al Pla director dels espais de la Batalla de l'Ebre. Aquesta xarxa parteix del museu de Corbera com la peça central, el centre del Pinell de Brai, un a la Fatarella, un a Batea i un a Vilalba dels Arcs.

No obstant això, Salvadó també ha recordat que "si Gandesa finalment decideix incorporar-se al COMEBE, tal com esperem, ampliarem aquesta xarxa construint un nou museu a Gandesa del tipus de Corbera d'Ebre que complementarà aquesta xarxa de centres".

A més, des del COMEBE també continuaran treballant, en els propers anys, en la recuperació d'espais històrics, com trinxeres i s'estudiarà la possibilitat de crear un nou centre d'interpretació en algun dels municipis de la vora del riu per escenificar el pas del l'exèrcit pel riu Ebre.

Tornar a pàgina principal