Tornar a pàgina principal
_____Reportatges

Camp de Treball d'Estiu a Pujalt(Anoia)

UN  PROJECTE  QUE VOL  VEURE   LA   LLUM

Motivació

A Pujalt hi va haver un camp d'instrucció de l'Exèrcit popular de la República on s'instruïa als soldats abans d'anar als fronts de guerra. Avui encara s'hi poden trobar diverses construccions que són un valuós llegat històric d'aquells dies de guerra.
Ara l'Ajuntament i alguns col·laboradors locals volen protegir i recuperar aquest patrimoni, amb la intenció d'impulsar el projecte d'un Centre Temàtic d'Interpretació sobre la Guerra Civil on poder donar a conèixer els diversos aspectes que va significar la Guerra Civil per la societat, i també donar detall de com era la vida quotidiana d'aquells homes joves que van veure com aquella tragèdia camviava les seves vides.
Aquests antecedents són els que ham motivat el camp de treball al que l'ARMHC participa junt a l'Ajuntament de Pujalt i el Servei Civil Internacional (SCI).

Cartell d'EMENTERIO MELENDRERAS:  (1905 - 1996)      Pertanyia al Sindicat de Professionals de Belles Arts de Madrid, en aquest treball expressa la necessitat d'una militarització de les milícies populars.

L'Exèrcit popular de la República.
Desprès dels primers mesos de guerra, i atesos els continus desastres militars que els republicans rebien al camp de batalla, comença a prendre cos l'idea de fondre totes les milícies populars en un sols exercit amb comandament únic, que acabés amb l'excés de fragmentació de les diferents organitzacions de caire polític, així és doncs com neix l'Exercit Popular de la República.

Instrucció del Exercit Popular

El Campament d'Instrucció
Pertanyia al XXVIII cos de l'exèrcit popular de la República, va començar el seu funcionament cap al març de 1938, i fins al gener del 1939, es calcula que varen passar de 8 a 10.000 homes de les lleves del 40 i 41 qui després de 15 dies d'intensa formació militar i política eren destinats als fronts del Segre i de l'Ebre.

Aquest centre estava dedicat a formar soldats per suplir el dèficit d'instrucció, disciplina i comandaments que patia l'exèrcit popular de la República.

Neteja del terra a les tendes Suïsses

La Feina del 2004
Una de les primeres feines ha estat la recuperació d'una posició defensiva al mateix camp d'instrucció, que ha consistit en netejar de vegetació per fer-la visible i consolidació de l'emplaçament de l'arma, trinxeres i el cos de guàrdia.
També s'han fet treballs de neteja a la zona de les "Tendes Suïsses" (foto) per tal de condicionar i esporgar de vegetació i recuperar el terra original de les mateixes.

eines
recuperant els barracons
la feina feta
refugi antiaeri

La Feina del 2005

Aquest any també s'hi ha treballat de debò:

S'ha condicionat l'interior de l'antic polvorí, una feina molt feixuga doncs s'ha treballat dur a l'interior de una galeria excavada a la terra i amb llum artificial i poca ventilació.

També s'han netejat el terra i l'entorn dels barracons, aquest treball a servit de gran ajuda per fer-se una idea més aproximada de con eren les condicions de vida al campament.

S'ha recuperat el nivell del terra original de 8 tendes suïsses, retrobant els antics murs de pedra, netejant el accessos originals i esporgant de males herbes el seu entorn.

S'ha recuperat l'aspecte original d'una posició defensiva, que era totalment colgada de terra, aquesta posició compren l'emplaçament de l'arma, trinxeres i cos de Guardia.

Un cop més aquests voluntaris han pogut tocar amb les seves mans la guerra civil i fer-se una idea molt real de com devien de ser les condicions de vida d'aquells soldats de l'Exercit Popular de la República.

treballs 2006
treball voluntaris 2006
treballs voluntaris 2006

La Feina del 2006
El camp de treballs d’estiu a Pujalt, any rera any segueix el seu camí per la recuperació d’aquest llegat històric, la feina feta els anys anteriors avala la seriositat d’aquest projecte i cada cop son més els grups amb
els que l’ARMHC compartim aquests dies d’experiències inoblidables.

Aquest any els diferents grups han fet:

Excavació i condicionament d’un refugi antiaeri de 130 metres lineals, aquestes feines han estat especialment durs degut a les condicions del lloc de treball.

Recuperació del terra original d’un barracó on dormien els soldats, neteja
i condicionament del seu entorn.

Excavació fins a trobar el terra original de dos habitatges .

Reconstrucció de l’aspecte original d’una de les letrines de campament

Excavació de dues posicions defensives (Bunkers)

Recuperació de l’aspecte original d’una pedrera on es treien materials per
la construcció del campament

projecte del centre d'interpretació
El projecte del centre d'interpretació
Vol ser un intent més per recuperar una part de la nostra història recent. Aquest centre temàtic d'interpretació estaria ubicat peu de l'antic camp d'instrucció, però també s'aprofitarien indrets del nucli urbà de Pujalt.
El centre vol recollir i divulgar el patrimoni històric d'aquest període en totes les seves formes: construccions, documents, sala àudio-visual, memòries personals, etc.
El mateix centre s'ha dissenyat totalment camuflat al paisatge seguint els patrons d'arquitectura militar.
Tot buscant la implicació directe de les persones visitants de forma que arribin a sentir de prop el que va significar la guerra civil, amb la intenció de submergir als visitants en un món de sensacions on podran tocar amb les seves mans la guerra civil.

Pujalt poble

Pujalt
"Pedra i Tradició", aquest és el lema que trobem només arribar al nucli urbà de Pujalt. És un petit municipi de la comarca de l'Anoia situat a uns 10 quilometres de Cervera (en direcció a Calaf), actualment hi viuen uns 60 veïns, la seva economia està basada al sector agrícola.

Aquest municipi és molt conegut per celebrar any rera any la "fira de la transhumància" el darrer cap de setmana maig, aquest dia un impressionant ramat de persones omple els carrers del petit poble per gaudir de les tradicions i diferents activitats com: concurs d'esquiladors, degustació de productes tradicionals, mostra de gossos, exposicions i més.
Al mateix nucli urbà s'hi poden trobar records històrics de la guerra civil; refugis antiaeris, l'església on encara s'hi pot llegir "Hogar del Soldado", i altres sorpreses.

SCI Internacional

El Servei Civil Internacional (SCI)
És un moviment internacional que treballa per la pau i la justícia social, entesa com la igualtat d'oportunitats per a tots els ciutadans. L'SCI creu que quan grups de persones de diferents països viuen i treballen juntes en un projecte comú i de manera voluntària, les barreres entre elles desapareixen i que, per tant, l'entesa i el coneixement de la realitat entre les nacions augmenta. Les eines que utilitza són els camps internacionals de treball voluntari. Es tracta d'un servei voluntari de cooperació, on un grup de persones de diferents condicions, cultures i creences participen de forma conjunta i voluntària en la realització de projectes impulsats des de diferents organitzacions locals arreu del món, amb l'objectiu de promoure la solidaritat, la cooperació i la sensibilització dins el marc de la cultura per la Pau.
L'SCI-Catalunya neix al 1982. És una de les més de 40 branques que configuren la xarxa del Service Civil Internacional.

Cartell original de MARTÍ  BAS: amb aquest cartell es demanaven voluntaris per a treballs de fortificacions defensives.    60 anys després hem fet servir el mateix cartell per demanar voluntaris per al camp de treball, vinculant els uns amb els altres.

Samarretes voluntaris 2004

Voluntaris del SCI i de l'ARMHC

Cristina amb TV3

BUFFF (Andrea).

Els Voluntaris del 2004
Els voluntaris han viscut uns dies intensos plens de treball i sensacions; calor, herbes, pedres, suor, terra... guerra, amics, bromes, il·lusions, idiomes, piscina, "bon rollo", activitats, entrevistes. Tot plegat en 7 dies (o 15 en el cas del SCI-Cat). Una experiència única, ells millor que ningú han pogut imaginar: detalls de com era la vida diària d'aquells soldats al camp d'instrucció de l'exercit republicà.
També han pogut gaudir de nombroses activitats que l'amic Pere els hi havia preparat per després de la feina: visites culturals i turístiques; piscina; concerts. Totes les parts implicades en aquest projecte tenim moltes ganes de repetir l'estiu vinent el 2on camp de treball.
Volem donar les gràcies molt espacialment a tots el voluntaris que hi han participat:


Voluntaris Internacionals SCI:
Irene Sánchez González (Sevilla).
Kristina Korintnik Brezobica (Slovenia)
Andrea Betti Pontelongo (Padova Italy)

Voluntaris ARMHC:
Lluís Toneu i Panicot (Torelló).
Jaume Susany Ramos (Barcelona).
Maritxell Virgili Arumí (La Seu d'Urgell).
Núria Pou Puigblanqué (Taradell).
Josep L. Fernández Valero (València).
David R. Esteban (Valladolid).

Altres Voluntaris:
Esteve Martí Soteras (Vallbona de Segarra).
Angelina Descamps Salut (Santa Maria de Miralles)
Ramon Savall Balasch (Sant Ramon. Segarra).

Coordinador camp de treball:
Pere Tardà Serra (Pujalt).

samarreta 2005

Samarretes voluntaris 2004

Voluntaris del SCI i de l'ARMHC
treballs
treballs

Els Voluntaris del 2005

Els Voluntaris del 2005
Aquest any també ha estat força intens pels voluntaris que hi han participat, doncs han viscut uns dies que segur no oblidaran mai, plens d'emocions i experiències noves.

No tot a estat el treball de camp, aquest any també hi han hagut força activitats divertides, visites al la zona de la batalla de l'Ebre concerts, festes majors i més.

L'últim dissabte va haver la tradicional jornada de portes obertes amb l'assistència nombrosa de persones interessades en conèixer d'aprop els treballs efectuats en aquesta fase, a més de la presentació dels treballs realitzats vàrem poder gaudir d'un recital de "musica de trinxera".

Volem agrair la participació en aquest 2on Camp de treball a tots els voluntaris que hi han treballat:

Voluntaris ARMHC:
Víctor Lòpez Cayuela (Gavà)
Marta Fíguls i Viaplana (Cerdanyola)
Núria Maqueda i Giménez (La Roca del Vallés)
Magda Berges Giral (Rubí)
David Sancho Cepero (Lleida)


Voluntaris Internacionals SCI:
Sabrina Carmama (Slovenia)
Naiah Sampaio Rosa (Bélgica)
Torsten Bieling (Alemanya)

Coordinador camp de treball:
Pere Tardà Serra (Pujalt).

Samarreta 2006

Samarretes voluntaris 2006

Voluntaris 2006
Activitats voluntaris 2006

Els Voluntaris del 2006

Però com cada any no tot ha estat treball.
Després de la feina el voluntaris podien gaudir d’un merescut descans a
les instal·lacions de la piscina municipal, visites culturals relacionades
amb la temàtica de la guerra civil com la del museu de Corbera, també han
pogut escoltar la memòria oral del veïns del poble que varen viure en
persona aquell conflicte, etc.

Volem agrair la participació en aquest 3er Camp de treball a tots els voluntaris que hi han treballat:

Voluntaris ARMHC:
Magda Berges Giral (Rubí)
Núria Maqueda Giménez (La Roca del Vallés)
Mayca Rojo Ariza (Badalona)
Laia Soler Vallespín (Barcelona)
Nerea Perona Gallach (Torrelles de Llobregat)

Ernest Castells Robles
Fatima Espinosa Estebanell

Voluntaris Internacionals SCI:
Zosia Stasiakiewicz (Polonia)
Olga Tarasova (Russia)
Anastasia Sarytcheva (Russia)

Direcció arqueològica:
Sònia Pascual García

Coordinador camp de treball:
Pere Tardà Serra (Pujalt).

Els Voluntaris del 2007

El camp de treball d'aquesta edició ha comptat amb la participació de 25 persones formades per voluntaris de l'Associació per a la Recuperació de la Memoria Històrica de Catalunya, per voluntaris extrangers del Servei Civil Internacional, i d'altres procedències i per joves de Pujalt i de la zona de l'Alta Segarra.

Direcció arqueològica:
Sònia Pascual García

Coordinador camp de treball:
Pere Tardà Serra (Pujalt).

 

Concert d'homenatge als Republicans a Rivas-Vaciamadrid el 25 de juny de 2004

F0T0: Eloy Alonso

Salvem la Memòria !
Aquest projecte també pretén recuperar el patrimoni històric que resideix en la memòria de les persones, atès que en tractar-se de records individuals és de gran fragilitat. L’estem perdent i amb ells perdem també una part de la nostra història col•lectiva.
Si coneixes algú que pugui donar-nos referències sobre el Campament d’instrucció del Exèrcit Popular de Pujalt: bé perquè va ser soldat o be perquè era coneixedor de fets del Campament (memòria oral), ens agradaria poder recuperar-los per la gran importància que pot significar pel projecte. En aquest cas us podeu posar en contacte amb nosaltres a través de la compte de correu electrònic: armhc@memoriacatalunya.org
Gràcies.

Fes click a sobre les imatges per ampliar

Més informació: http://exercitpopular.org/

Noticies relacionades

Tornar a pàgina principal