Tornar a pàgina principal
_____
Els Nostres desapareguts - Nuestros desaparecidos
 

 

     

Diego Bandera CorralesEra alcalde de la localidad malagueña de CASARABONELA, desaparecido los días posteriores al inicio de la guerra civil y visto por última vez en el intento de voladura del puente de PIZARRA. Agradeceremos cualquier información.

Gloria Santamaria Bandera: ensaba2007@hotmail.com

Miquel Torrent TransachsIntento buscar informació sobre el meu oncle MIQUEL TORRENTE TRANSACHS que va néixer el 5/06/1020 a Calella (Barcelona) desaparegut creien a la Batalla del Merengue, en la Batalla del Segre al intentar reconquistar el pont de Balaguer, era de la Lleva del Biberó va estar a la 27ª Divisió, 122 Brigada Mixta, 486 Batalló, 1era Companyia, Base 8ª, JJ. Creien que va entra en combat entre els dies 22 al 24 de maig de 1938, algú sap si hi ha alguna llista de ferits o morts i ha on van portar els ferits, Hospital, etc. Suposen que deu estar enterrat en el cementiri de Camarasa, donat que van portar els mort de les foses comuns. Gràcies per si algú en vol donar alguna informació.

Enric Martínez González: Plaça Pintor Cusachs, 6-7, 2-2, 08304-MATARÓ
enricemg.cat@gmail.com

Jaume Más BoladerasJaume Más Boladeras, nascut a Sallent, allistat voluntari exercit republicà. Va pertanyia 27 divisió 122 brigada 485 batallo. Major Usatorre,creiem va morir en el front de Pancrudo (Terol). div>

Jordi Anglí: jorangli@gmail.com
 
Isaías Plaza Garrote

Isaías Plaza GarroteIsaías Plaza Garrote alias "jesús" marchoó a la guerra civil en su comienzo con aproximadamente 40 años, desde Socuéllamos (Ciudad Real) con unos amigos del pueblo para defender la causa republicana, seguramente a MADRID. Recuerda mi madre que uno de los amigos volvió al pueblo y dijo haber visto a Isaías en un puesto con ametralladora. Ascendió a cabo el 10 de julio de 1937 en las BRIGADAS MIXTAS con destino a las unidades de choque con base en CASTELLÓN. En la solapa de su chaqueta aparece el número 18. Los familiares ya no recuerdan nada más, simplemente que en el pueblo se le dio como fallecido pero sin encontrar el cuerpo es decir como muchos más DESAPARECIDO. Mi deseo es encontrar toda lo que pueda haber de mi abuelo, los lugares donde pudo estar durante la guerra civil, reclutamiento, unidad, filiación, puesto, graduación, alguna pista, etc...). div>

Andrés Cerdán Plaza (696133035): andrescerdan@hotmail.com
 
Joan Muñoz López

Joan Muñoz LópezEl Joan era el meu espòs, havia nascut a Lubrín (Almeria) i va arribar a Cardona (Barcelona) a fer l'ofici de barber. És un dels desapareguts a la batalla de l'Ebre quan tenia 23 anys, era soldat de l'exèrcit republicà de la 42 Divisió, 227 Brigada, 906 Batalló, 1ª Companyia. Sanitari. Túria núm. 3. CC 15. El mes de setembre de l'any 1938 vaig deixar de rebre les seves cartes des del front i les que jo li enviava em van ser retornades amb una única paraula "desaparecido", el mes d'agost d'aquell any va néixer la nostra filla que mai ha conegut el seu pare. Jo ara tinc 92 anys i he volgut deixar aquest petit testimoni amb una imatge del Joan.

Maria Serra Duocastella (Carrer Pujolet, núm.4, 08261 Cardona): gloriaribas.serra@gmail.com
 Rafael Luna Crivillen

Rafael Luna Crivillen


Natural de Archena (Murcia) y violinista, se hallaba cumpliendo el servicio militar en Girona, cuando estalló la guerra, en IFANTERÍA, y unos dias después del 18 de Julio de 1936, les dieron permiso para tres dias para poder visitar a sus familias. Cosa que el no aprovechó, dada la distancia y los ferrocarriles de entonces, no le daba tiempo material para visiar a su madre y volver. Así, que según me contó mi madre, constó como voluntario para la guerra en las primeras formaciones. Aunque no sabemos exactamente donde cayó, después de una exhausta investigación, sospechamos con ciertas bases, que estuvo en Academia de Infantería de PATERNA, donde tras obtener la categoría de TENIUENTE, pasó a formar parte del XX CUERPO DE EJÉRCITO, luchando en TERUEL, donde tras ser herido, disfrutar de un pequeño permiso mientras se reestructuraba el maltrecho cuerpo en dicho batalla, se reincorporó de nuevo en el mismo, quedando en la parte izquieda del Ebro cuando fueron dividido en dos por los nacionales, (probablemente en la BRIGADA MIXTA 218, con CUARTEL GENERAL EN ARTESA DE SEGRE, y que se fue diezmando con los meses de lucha hasta retirarse hacia El Pirineo por el principado de Andorra y aledaños. Recién acabada la guerra, mi abuela, su madre, le buscó desesperadamente. No figuraba ni como muerto ni como preso. Dicen que tan solo consiguió averiguar que un compañero gritó, estando huyendo hacia la frontera: LUNA HA CAÍDO, LUNA HA CAÍDO, a sus compañeros. Pero ni sabemos si cayó muerto o tan solo herido. Ni si fue recogido posteriormente por los "nacionales" internado en algún hospital o simplemente enterrado en alguna fosa común. No sabemos tampoco, su número de identificación militar. Como tampoco llegaron cartas a su madre. Sospechamos fueron interceptadas. Como también desconocemos el paradero de mucha otra documentación, ya que era compositor, llegando incluso a componer una sardana. Del libro "Los médicos y la medicina en la guerra civil española" de Monografias Beecham, hay una fotografia en que aparecen tres soldados (los de la derecha) que tienen un gran parecido con cinco amigos de Rafael que marcharon de Archena junto con él para hacer la mili en Girona en el año 1933. Interesa mucho LOCALIZAR EL EDIFICIO DEL HOSPITAL DE LA FOTOGRAFIA puesto que podria ayudar en la posible localización de los tres soldados de la derecha que tienen parecidos con los amigos de Rafael.
div>

Angeles Garrido Luna: angalu41@hotmail.com

Josep Boada Puig


Sóc un nebot del desaparegut i agrairia qualsevol informació sobre ell. Els seus germans (actualment finats) mai no varen voler indagar on i com havia mort el seu germà per por ésser represaliats. Segons he sentit a dir, va ser al front d'Aragó a la Batalla de l'Ebre. Tinc aquest inquietud perquè encara em ressonen les paraules de la meva àvia les diades de Tots Sants, queixant-se perquè no sabia on anar a plorar el seu fill, mentre els morts franquistes eren tots enterrats al cementiri del poble. div>

Santi Boada Vilarrasa (629928276, c. de la Maça, 20 - 17800 Olot (la Garrotxa):boada_coromina@telefonica.net
Josep Figueroa Morales

Josep Figueroa Morales

José Figueroa Morales era el germà de la meva avia paterna. Estava a la companyia de transmissions del V Cos, Divisió nº 11, i creiem que a la brigada 9.Va desaparèixer durant un bombardeig a la Serra de Pandols, l'ultima carta que va rebre la meva besàvia tenia data de setembre del 1938. Era molt moreno de pell, amb molt poc cabell i patia d'estrabisme en un ull. Li deien Pepe i pertanyia a la Unió Socialista de Catalunya de Joan Comorera. Estava casat amb Teresa i no van tenir fills. El meu pare, te interès en saber que va passar amb el seu oncle i agrairem qualsevol informació.

Rosa Maria Solis Coca: rosamariasoliscoca@hotmail.com
Francisco Alberola Perez

Francisco Alberola Perez

El meu iaio va ser afusellat a Girona l'any 1940, jo com a net, m'agradaria poder fer un treball de recerca dels fets. Ell va nàixer a El Campello, on vivia part de la seva família. Ben jove va anar a Roses a treballar, ho va fer com mariner, i sempre va estar vinculat a l'industria pesquera a Roses (Girona). A la dècada dels anys 30 pren un paper més actiu en moviments sindicals, arribant a ser President de la CNT a Roses, on també sembla ser Regidor de Sanitat.
Va ser un home noble en tota l'extensió de la paraula, un home entregat a humanitat i defensor dels drets dels treballadors. Va viure perquè el món fos millor, i alguns homes el van fer callar per sempre. Però ell, com molts altres, van iniciar un camí que cal que nosaltres el continuem.

Vos deixe uns apunts del seu diari, dirigit al meu pare i la meva tia, els seus fills:

Voldria dignificar al meu iaio, i també a tots els que es van creuar amb ell i la seva causa, per això amb l'estudi que inicie a hores d'ara, necessite contactar amb familiars que el pogueren conèixer en vida a Roses, Girona, Figueres... També voldria aglutinar forces per exhumar la fosa comuna de Girona, i per això necessite contactar amb familiars afectats d'aquella fosa que continua sellada.
Vos deixe algunes dates importants del meu iaio:
- 7 d'abril de1939, va ser arrestat a El Campello (Alacant).
- 8 d'abril de 1939, ingrés penitenciari al Reformatori d'Alacant.
- 11 de desembre de 1939: trasllat a Figueres.
- 16 de gener de 1940: trasllat a Girona.
- 2 de febrer de 1940: condemnat a mort.
- 27 de juny de 1940: afusellat.
Algunes persones que anomena el meu iaio de l'hivern i primavera de la presó de Girona: Fernando, Antonio, Rounaldo Bosch Persces, Juan Robles (Cadaques), Francisco Enche Rivas?, Jose Costausen Casanovas, José Cordoner Martí, Joaquín Nulart, Donisio Cantemp Vidal, Pedro Fernández Bru, Juan Palau Costa, Pedro Fornet Viñals, José Esteve Mendera, Mariano Tarradella, Juan Palau Costa, etc Poster alguns cognoms no estiguen ben transcrits..

Daniel Alberola Carratalà: danialberolacarratala@gmail.com
Fes click a sobre les imatges per ampliar /Haz click encima de la imagen para ampliar
Tornar a pàgina principal